Stäng
Vi presenterar

Benders

---

Palema SunWave världsunik solpanel från Benders

Nu har Benders en världsunik lösning med en solpanelen SunWave anpassad för Benders 2-kupiga takpanna Palema. En innovation för alla husägare som vill göra takbytet till en framtida inkomstkälla eller en del av ett självförsörjande kretslopp med laddningsstation till bilen.

Hittills har ofta det estetiska hindrat många ifrån att investera i solpaneler.

– För oss har det alltid varit viktigt att kunna erbjuda marknaden ett komplett sortiment och det allra senaste inom tak. Eftersom vårt solljus erbjuder så mycket energi är det en självklarhet att också kunna erbjuda solpaneler med snygg design och enkelt montage speciellt anpassade för våra produkter, säger Ove Bender, VD Benders.Det finns en rad olika varianter av solceller på marknaden och det som Benders valt att jobba med är tunnfilmssolceller och monokristallina solcellspaneler. Tunnfilmen har fått sitt namn från den tunna film som absorberar ljuset. Filmen appliceras på ett bärande material till exempel glas, plast eller metall.

Monteringen av solpanelerna är enkel och kräver ingen åverkan på undertaket. Utan den placeras ovanpå Palema-takpannorna på ett nytt eller redan existerande tak. En panel motsvarar fem pannor i bredd och panelerna seriekopplas enkelt med kablar som ingår tillsammans med växelriktare och övrig utrustning i paket från Benders.

Den nya revolutionerande solpanelen tillverkas i Järfälla av det svenska företaget Midsummer åt Benders. Ordermottagningen av solpanelerna sker omgående och under oktober månad kommer de första panelerna installeras på tak i Norden.

ShingEl & RooF till Carisma

Förutom nya solpanelen för den 2-kupiga pannan Palema erbjuder Benders även integrerade solcellspanelerna SolTech ShingEl och SolTech RooF som passar ihop med Benders släta Carisma takpannor. Där RooF är en större variant som tar upp två Carisma pannrader i höjd och fem rader i bredd, vilket gör RooF mer kostnadseffektiv.

Utanpåliggande solcellspaneler

Dessutom har Benders även traditionella utanpåliggande paneler. Dessa passar på alla typer av tak och monteras ovanpå takpannorna med hjälp av ett skenpaket och olika typer av fästen anpassade efter olika taktyper. Benders har speciellt framtagna fästen för att passa till takpannorna Palema, Carisma samt Exklusiv. Kort sagt – oavsett om det är integrerade eller utanpåliggande paneler ni söker, så har Benders kompletta lösningar för solcellssystem till just ditt tak.

     

LADDA NER: Produktblad SunWave solpaneler

 


I Bender SAFE-systemet ingår bland annat takbrygga, snörasskydd, nock- och takfotsräcke, bärläktskydd, glidskydd och säkerhetskrokar. Spårade takpannor finns i serierna Palema, Exklusiv och Carisma – men Bender SAFE-produkterna passar ihop med alla våra lertegelpannor.


Smart taksäkerhet får fäste i bygghandeln

Förra året lanserades Bender SAFE, ett nyutvecklat system för taksäkerhet baserat på vertikal infästning som ger helt täta montage. Systemet är konstruerat s ingående delar  helt täta montaE, ett nyutvecklat system för taksäkerhet baserat på vertikal infästning som ger helt täta montaå att alla ingående delar ryms inom en pallängd vilket ger en smidig och enkel hantering ute hos bygghandlarna.

 – Det här är produkter som normalt inte lagerförs, men nu har vi gjort det enkelt för återförsäljarna att ha även taksäkerhetsprodukter hemma för omgående leverans. Det tar alltid en viss tid att få in nya produkter, men nu börjar det märkas ute i butikerna. Systemet är också väldig smidigt för användarna tack vare det smidiga formatet och enkel montering med få komponenter, berättar Peder Härnqvist som är produktansvarig för SAFE-sortimentet hos Benders.

Peder betonar också vikten av att takets täthet bevaras:

– Tack vare att alla laster tas upp vertikalt blir det inga rörelser i sidled. Monteringen blir också enklare eftersom vi samtidigt har tagit fram spårade takpannor som gör att allt passar perfekt. Systemet är också ryckprovat, vilket innebär att det går att förankra säkerhetsutrustning enligt de normer som gäller i Sverige.

 

LADDA NER PDF: Broschyr Benders SAFE-sortiment

 

Proffstips

Säkrare på tak via din lokala Woody Bygghandel!

När du byter ett helt tak är en ordentlig byggställning en förutsättning för ett säkert och proffsigt jobb. Och du vet väl att det krävs utbildning om man vill bygga eller ändra en ställning? Annars kan du som entreprenör riskera vite/böter från 40 000 kr och uppåt.

Vi inom Woody-kedjan har flera kundutbildningar som gör att du som byggare har full koll på vad som gäller där vi bl. a erbjuder följande: Ställningsutbildning 2–9 m som även kan kompletteras med Grundläggande fallutbildning. Ett enkelt sätt att börja jobba säkrare på tak. Mer info om Woodys kundutbildningar hittar du via länken.

Läs mer om branschenstandard hos Taksäkerhetkommiten

LADDA NER PDF: Taksäkerhetskommitténs branschstandard

 

Betong eller lertegel – hur ska jag välja?

Taket är husets femte fasad och har stor betydelse för bostadens utseende och helhetsintryck. Benders säljer både betongtakpannor och lertegelpannor. Vilken man väljer är en smaksak och avgörs till stor del av hur huset ser ut. I det växande utbudet av takpannor gäller det att välja rätt. Men vad passar egentligen var?


Betongtakpanna

Betongtakpannan finns i tre olika profiler, enkupig, tvåkupig och platt. Bender Exklusiv är en enkupig profil för den som vill ha ett tak med lite mer liv. Bender Palema är en klassisk tvåkupig profil som funnits sedan 60-talet och passar alla hus och Bender Carisma är en platt panna för moderna funkishus.


Takpannor i lertegel

Lertegeltakpanna med fals finns i tre profiler, enkupig, tvåkupig och platt. Bender Hansa är en enkupig lertegeltakpanna, som finns med modern rundad framkant och den mer klassiska raka framkanten. Bender Tvilling är en tvåkupig lertegeltakpanna som är väldigt lättlagd, även den finns med modernt rundad framkant och den klassiska raka framkanten. Bender Piano är en platt lertegeltakpanna som har ett modernt utseende och passar på de flesta olika hustyper.

 

Betongtakpanna eller lertegelpanna?

Både betongtakpannor och lertegeltakpannor har i stort sett samma vikt/m2 och kan läggas på taklutningar ner till 14 grader. Anpassade tillbehör för respektive produkt finns för alla Benders profiler.

Det kan ibland vara svårt att välja för husägaren. Den största skillnaden är priset med fördel till betongtakpannan som är billigare. Ett tips när man ska bestämma sig är att lägga upp några pannor på taket inför läggning och studera dessa från ett avstånd på 20-40 meter för att få en rättvisande bild på hur utseendet blir på huset med ny färg eller form på pannan.

 

 

Hela Benders taksortiment hittar ni på www.benders.se
Där finns mer information om alla olika takpannor och i vilka kulörer som respektive profil finns. Dessutom monteringsanvisningar för respektive profil, allt för att kunna installera produkterna på bästa sätt.

 

Takbyte – ett lyft för hela huset!

Takpannor är inte bara ett skydd mot väder och vind. De lyfter även helhetsintrycket och ger huset en femte fasad. En renovering eller ett byte taket kan därför göra stor skillnad.

 Att byta tak är inte bara ett utseendemässigt lyft som förändrar och höjer helhetsintrycket av huset. Ett takbyte är också en investering som ökar värdet på huset, oftast mer än kostnaderna för takbytet. Ett nytt och tätt tak säkrar också huset från läckageskador och dessutom gäller ROT-avdraget vid takbyte.

När du ska byta takpannor bör man välja ett material som passar huset och dess omgivning. På Benders kan vi erbjuda både betong- och lertegelpannor samt flera olika ytor och behandlingar.

På bilderna nedan ser du hur ett takbyte blir ett lyft för hela huset!

 

På bilderna ovan har det gamla taket byts ut till Bender Palema Brilliant Koppar.

 

På bilderna ovan har det gamla 2-kupiga taket byts ut till Bender Carisma Benderit Granit. Förutom taket har även fasaden fått sig ett lyft med vit och grå färg, markiserna har bytts ut och entrén har byggts om. Dessutom har garageuppfarten och entrén fått sig ett rejält lyft med hjälp av marksten och plattor från Benders.

ROT-avdrag gäller vid takbyte

Vid takbyte gäller ROT-avdraget, vilket innebär att husägaren kan spara många tusenlappar, om hen anlitar en hantverkare med F-skattsedel som gör jobbet.


Missa inte tillbehören – den slutgiltiga touchen

Benders taktillbehör ger det nya taket den slutgiltiga touchen och gör det komplett. Vare sig det rör betongtillbehör, ventilations- och genomföringslösningar, tätning och luftning, taksäkerhet eller infästning så har Benders ett sortiment som ser till att taket mår bra och är välventilerat. Att det sedan dessutom skänker taket liv är en angenäm bonus.

 

Betongtillbehör

Benders tillbehör i betong, som nockpannor och gavelpannor etc. ger huset dess slutgiltiga utseende. Genom att använda Benders originaltillbehör i betong säkerställer du passform och överensstämmelse i färg. Många tillbehör underlättar dessutom läggningen och kortar montagetiden.

Visa sortiment
Benders Betongtillbehör

Ventilation och Genomföring

Ventilera för att slippa fukt. Lika viktigt som täta genomföringar. Här finns produkter för olika användningsområden och de levereras kompletta, anpassade för respektive profil och dess utformning gör dem lätta att montera.

Visa sortiment
Benders Ventilation och Genomföring

Taksäkerhet

Tänk på säkerheten på taket! Via länken nedan finns våra viktiga utprovade lösningar för ett säkert tak.

Visa sortiment
Benders Taksäkerhet

 

Tätning och Luftning

Lika viktigt som att täta taket, är att lufta det. Här finner du våra produkter som hjälper sig till ett friskt tak.

Visa sortiment
Benders Tätning och Luftning

Infästning

Väl förankrade takpannor är viktigt för allas säkerhet. Här hittar du de nödvändiga infästningar behövs för ett väl förankrat tak.

Visa sortiment
Benders Infästning

Övriga taktillbehör

Benders övriga taktillbehör innehåller allt från takutsmyckning till produkter för effektiv rengöring av ditt tak. Produkter som skänker ditt tak det lilla extra både vad gäller funktionalitet och estetisk touch.

Visa sortiment
Benders Övriga taktillbehör

 

Så sköter man sitt nya tak

  • Kontrollera gärna taket minst en gång om året och gör gärna en extra koll om det varit storm. Titta inte bara på det från utsidan. Se även över underlagstaket, om det finns möjlighet att göra det från insidan. Hittar du några trasiga pannor så byt ut dem omgående. Det är viktigt att du rensar hängrännor och ser till att få rent i ränndalar från löv och grenar. De hindrar vattnet från att ledas bort från taket. Rätta även till otätheter och sprickor runt takfönster och vindskupor. Då slipper du förhoppningsvis fukt och röta i takkonstruktionen.
  • Tänk på att hålla taket rent och fritt från påväxt av alger och lav. Använd Benders Tak & Markrent som effektivt tar bort sådana angrepp, vilket gör att helhetsintrycket av ditt hus inte påverkas negativt. Medlet hjälper dig, på ett enkelt sätt, att återskapa det vackra tak du valt att investera i. 
Att tänka på vintertid

Vid stora snömängder behöver tak underhållas med skottning. Vikt på snö varierar mycket. Tar man ner större ansamlingar av snö i ett sent skede av vintern innan snösmältningen startar så minskas risken för skador i ränndalar betydligt. Ta dock inte bort all snö från taket utan spara alltid ca 10-20 cm.LADDA NER PDF: Så sköter du ditt tak